Na rysunku przedstawiono wykres funkcji.
wojciech31:

Na rysunku przedstawiono wykres funkcji f : <−6;6> → R. Ile punktów wspólnych z osią OX ma
wykres funkcji g?
g(x) = ||f(x)|−3|−1
6 lut 18:50
blacky6: Wydaję mi się że nalezy przekształcić wykres funkcji wg następującego schematu
Masz wykres f(x)
1 przekształcenie g(x)=|f(x)| odbicie wykresy leżącego pod osi OX
2. g(x)=|f(x)|−3 czyli przesunięcie o wektor [0,3]
3.g(x)= ||f(x)|−3| odbicie wykresy leżącego pod osi OX
4. g(x)=||f(x)|−3|−1 przesunięcie o wektor [0,1]
Czyli musisz narysować 4 dodatkowe wykresy (przekształcić) i wtedy zobaczysz ile pinktów
wspólnych będzie miał wykres. Jesli nie wiesz o co chodzi w przekształcenia wykresów to wpisz
w google.
7 lut 07:25
ucud: W punkcie 1. ten kawałek leżący w 4 ćwiartce mam "odbić" tak, żeby był w 1 ćwiartce?
7 lut 10:45
Qulka: tak
7 lut 10:46
Qulka:

6 punktów
7 lut 10:48
ucud: Dziękuję
7 lut 11:01