jak to zrobic?
lena0358: Zbiorem rozwiązań nierownosci(x−2)2≤14−(2−x)(x+2) jest jaki przedział?
6 lut 18:39
5-latek: Zapisz to tak (x−2)2≤14−(4−x2) i rozwiazuj
6 lut 18:41
Ada:
(x−2)2 ≤ 14+(x−2)(x+2)
(x−2)2 −(x−2)(x+2)≤14
(x−2)( (x−2) − (x+2) ) ≤ 14
−4(x−2) − 14 ≤ 0 ...
6 lut 18:43
6 lut 18:44
lena0358: 5−latek dlaczego tak?
6 lut 18:45
lena0358: Kraterek jak to obliczyles? Dalej nic z tego nie wiem
6 lut 18:49
5-latek: No bo zobacz (2−x)(x+2) mozemy zapisac tak (2−x)(2+x) bo dodawanie jest przemienne i a+b=b+a
wobec tego (x+2) mozemy zapisac jako (2+x)
I teraz (2−x)(2+x)=4−x2 ze wzoru skroconego mnozenia (a−b)(a+b)=a2−b2
6 lut 18:49
Ada: Zamiast szukać sprytnych myków po prostu pokazał jak typowo rozwiązuje się takie zadania, czyli
dalej:
x2 −2x +4 ≤ 14 −4+x2
....
(a−b)(a+b) = a2−b2, bo: (a−b)(a+b) = a2 +ab− ab +b2 = ...
6 lut 18:50