matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
iga:
obliczyć granice ciągu o wyrazie ogólnym a
n
=
n
√
3
2n
+2
3n
+10
20 paź 21:22
Marcin:
a
n
=
n
√
9
n
+8
n
+10
b
n
=
n
√
9
n
≤
n
√
9
n
+8
n
+10
≤
n
√
3*9
n
=c
n
b
n
=9 c
n
=9
n
√
3
oba granice mają 9 czyli a
n
ma również granice 9
20 paź 21:42