Wielomiany z parametrem.
matematyk: Wielomian W(x)= (m−4)x3 −(m+6)x2 − (m−1)x+m+3 jest podzielny przez dwumian x+1. Dla jakich
wartości m suma odwrotności jego pierwiastków jest większa od 1,25.
Obliczyłem W(−1)=0 i nie wiem za bardzo, co dalej zrobić. Proszę o pomoc i jakieś wskazówki.
Próbowałem podzielić ten wielomian przez dwumian podany w treści pisemnie, ale wyszedł mi
jakiś dziwny połamaniec.
6 lut 17:50
Tadeusz:
(m−4)x2−2(m+1)x+m+3
[(m−4)x3−(m+6)x2−(m−1)x+m+3]:(x+1)
−(m−4)x3−(m−4)x2
−2(m+1)x2−(m−1)x
2(m+1)x2+2(m+1)x
(m+3)x+m+3
−(m+3)x−m−3
Teraz baw się P(x)=(m−4)x2−2(m+1)+m+3
6 lut 18:23
matematyk: Coś pokwasiłem w tym dzieleniu, dziękuję za pomoc.
6 lut 18:31
Tadeusz: −
6 lut 18:34