równanie liniowe z parametrem
Gabriel: Mam do rozwiazania takie coś:
x+y+z=2
2x−py+z=3
px+y=p
Chciałem Cramerem liczyć wyznacznik macierzy wyszedł p2+p+1 i z tego jakies dziwne
pierwiastki, dziwna delta. Co dalej nakieruje ktoś?
6 lut 17:46
Marcin:
1 1 1 2 1 1 1 2 1 1 1 2
2 −p 1 3 ≈ 0 −2−p −1 1 ≈ 0 −2−p −1 1
p 1 0 p 0 −p+1 −p −p 0 0 −1 p−2
Gauss. O ile się gdzieś nie walnąłem.
6 lut 17:52
Gabriel: Jak pomnożyłeś te trzecie przekształcenie żeby wyszło 0?
6 lut 18:01
Marcin: Chwilka

Muszę to sobie jeszcze raz zapisać, bo się pewnie gdzieś walnąłem, a pisałem na szybko
6 lut 18:03
Marcin: Teraz mam tak:
1 1 1 2
0 −2−p −1 −1
0 0 −1 p−2
Jak masz 1*x+(−p+1)=0
x=p−1 − i przez to mnożysz.
6 lut 18:12
Gabriel: Nie czaje, przeciez nad (−p+1) nie ma jedynki tylko jest (−2−p) to jak ja mam to wymnożyć, jak
wymnożę wyjdzie jakieś p2 i całkiem się zamotam
6 lut 18:22
Gabriel: no dobra, zakładam że masz to dobrze te schodki więc bedzie tak:
−1z=p−2
y(−2−p)−1z=−1
x+y+z=2
Wyliczajac ten układ wychodzi mi tak:
z=−p+2
^^^^ i to już jest moje rozwiązanie tego zadania?
6 lut 18:32
5-latek: Ja sie tam nie znam na tym ale jesli masz uklad rownan to musisz wyznaczyc takie p dla ktorego
ten uklad jest oznaczony, nieoznaczony i sprzeczny
6 lut 18:39
Marcin: Gabriel!
Zrób tak:
1 1 1 2
0 −1 −2−p −1
0 −p −p+1 −p
Zamieniłem kolumny.
teraz wyzerujesz?
Nie patrz na wcześniejsze rozwiązanie, bo sam się zamotałem.
6 lut 19:00
Gabriel: Tak wyzeruje i jak mam to dalej określać? Rozumiem że zgodnie z tym co napisał 5−latek będą
1), 2), 3), podpunkty tylko nie bardzo orientuje się jak to się robi
6 lut 19:21
6 lut 19:22
Gabriel: Dzięki, dzięki szkoda że nie po polsku, ale dam radę
6 lut 19:24
Dziadek Mróz:
Rozwiązanie na 5−6 stron A4
6 lut 19:25
Gabriel: Coooo, ja to miałem na egzaminie wczoraj, nie możliwe
6 lut 19:28
Marcin: Bo to trzeba rozwiązać macierzami. Z Cramera wyznacznik główny wyszedł Ci
p2+p+1, więc żeby równanie miało rozwiązanie, to wyznacznik musi być różny od zera.
Jak wiadomo, dla p2+p+1=0 nie znajdziesz liczby która da tutaj 0 ( w liczbach rzeczywistych),
więc masz rozwiązanie dla każdego p.
6 lut 19:31
Gabriel: Licząc z Cramera wychodzą mi ładne wyniki x=1, y=0 z=1
ale rozumiem że to także jesio nie wszystko?
6 lut 19:36
Marcin: Wszystko
u Gaussa masz macierz:
1 1 1 2
0 −1 −2−p −1
0 0 p2+p+1 0
No i z założeniem p2+p+1≠0
rozwiązujesz ten układ.
6 lut 19:40