całka
gość: | | 5√x−4x+lnx | |
∫ |
| dx jak się za to zabrać? |
| | x√x | |
6 lut 17:39
razor: rozbij na 3 całki, pierwsze 2 ze wzoru, ostatnia przez części
6 lut 17:40
gość: | | 1 | | 1 | | lnx | |
5∫ |
| dx−4∫ |
| dx+∫ |
| dx czy to będzie tak? |
| | x | | x12 | | x√x | |
6 lut 17:55
gość: | | lnx | | 1 | |
∫ |
| dx u=lnx v'= |
| |
| | x√x | | x√x | |
6 lut 18:08
gość:
6 lut 18:15
gość:
6 lut 18:26
gość: ktoś pomoże?
6 lut 18:26
Mila:
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx=∫x−32dx= |
| | x√x | | x32 | |
6 lut 18:32
Baśka: | | lnx | | −2 | | −2 | |
Wydaje nam się, ze powinno być tak ∫ |
| dx= lnIxI * |
| + 2 * |
| +c |
| | x√x | | √x | | √x | |
6 lut 18:50
gość: Mila dobrze rozwiązał
6 lut 18:58
Baśka: W takim razie jaki jest ostateczny wynik tej całki ?
6 lut 19:07
john2: | | 2 | | 4 | |
5ln|x| − 8√x − |
| lnx − |
| + C |
| | √x | | √x | |
6 lut 19:17
kyrtap: Mila rozwiązała *
6 lut 19:18
Baśka: Dzięki
6 lut 19:19
gość: Pisząc miałem na myśli "rozwiązała" nie wiem czemu napisałem "rozwiązał"

. john2 dokładnie
tyle mi wyszło
6 lut 19:23