Stereometria
Asaxxx: W sześcianie ABCDA'B'C'D' połączono wierzchołek D' górnej podstawy z wierzchołkami B i A dolnej
podstawy. Jeśli przekątna sześcianu ma długość 3, to pole powstałego trójkąta D'AB jest równe:
a)2√6 b)2√5 c)2/3√3 d)3/2√2
6 lut 17:36
Mila:

d=3
d=a
√3⇔
3= a
√3 /*
√3
3
√3=3a
a=
√3
p=a
√2=
√3*
√2=
√6
Teraz oblicz pole ΔD'AB
6 lut 18:26
Asaxxx: ale w jaki sposób mam wyliczyć wysokość tego trójkąta, potrzebną do wyliczenia pola
7 lut 11:55
Mila:
Kąt D'AB jest prosty.
7 lut 15:52
Asaxxx: ok, dziękuje bardzo
9 lut 12:52