Całki
Icky: Jak dokończyć?
| | 4x+6 | | 2x | | 1 | |
∫ |
| = 2∫ |
| +6 ∫ |
| = 2*(x2+3)+C, a tej drugiej części nie wiem jak |
| | x2+3 | | x2+3 | | x2+3 | |
zrobić. Pod t bym wział
√3x
6 lut 17:36
razor: pierwsza to 2ln(x
2+3)
| | x | |
w drugiej podstaw t = |
| |
| | √3 | |
6 lut 17:39
Icky: No wiem. Ale właśnie nie wiem jak z tym podstawianiem..
6 lut 17:47
Icky: Tam miało być 2* ln(x2+3)+ C *
6 lut 17:49
razor: x =
√3t
dx =
√3dt
| | 1 | | √3 | | 1 | |
= √3∫ |
| dt = |
| ∫ |
| dt = ... |
| | 3t2+3 | | 3 | | t2+1 | |
6 lut 17:50
Icky: Dzięki wielkie.
6 lut 17:51