uklad współrzędnych
Lisabeth: Jednym z końców odcinka jest punkt (1,−2). Jeśli długość odcinka jest równa 5 to drugim końcem
odcinka może być punkt ( jaki)?
6 lut 17:24
Lisabeth: Są odpowiedzi: (3,4) (−5,1) (−4,−2) (5,0)
6 lut 17:28
Lisabeth: Jak to obliczyć?
6 lut 17:31
Qulka:

(−4−2)
6 lut 17:34
Qulka: wstawić do równania (x−1)2+(y+2)2 =52
6 lut 17:34
Mila:

Liczysz odległości punktów , a najlepiej skorzystać z układu wsp.
Po zaznaczeniu w układzie wsp. odrzucasz A i B,
zostają 2 punkty , |CP|=5 i to jest prawdłowa odp.
Dla sprawdzenia liczysz z tw. Pitagorasa |PD|=
√42+22=
√20≠5
II sposób liczysz odległości punktów:
a)
√(1−3)2+(−2−4)2=
√4+36=
√40≠5
b)
√(1+5)2+(−2−1)2=
√62+32=
√36+9=
√45≠5
c)
√(1+4)2+(−2+2)2=
√25=5
d)
√(1−5)2+(−2−0)2=
√16+4=
√20≠5
6 lut 17:46
Lisabeth: Dzięki
6 lut 20:00