długość krzywej
olaa: Oblicz długość krzywej: φ(t) = (1+2sin 2t, −2+2cos 2t) t∊[0,π2]
6 lut 17:22
razor: w czym problem? ∫0π/2 √[(1+2sin2t)']2+[(−2+2cost)']2
6 lut 17:37
olaa: a wytłumaczysz mi kiedy stosuje się ten wzór: ∫
√1+ (f(x))2
?
6 lut 17:42
olaa: tam jeszcze brakuje mi pochodnej z f(x)'
6 lut 17:42
razor: to jest to samo co wyżej
dla krzywej zadanej parametrycznie
x = x(t)
y = y(t)
długość łuku to ∫√(x'(t))2+(y'(t))2
dla krzywej zadanej jawnie
x = x
y = f(x)
długość łuku to ∫√(x')2+(f'(x))2 =∫√1+(f'(x))2
6 lut 17:44
olaa: dziękuje!
6 lut 17:46