matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz prawdopodobienstwo
lukasz:
Zgrupy 4 kobiet i 5 mezczyzn wybieramy trzy osoby. Oblicz prawdopodobienstwo wybrania co najmniej dwoch kobiet
6 lut 17:05
Qulka:
4
3
4
2
5
1
+
•
=4+6•5=34
6 lut 17:07
lukasz:
dzieki wielkie
6 lut 17:09
pigor:
...,
np. tak :
4
0
5
3
4
1
5
2
*
+
*
P(A) = 1 −
=
9
3
5
2
5
2
1*
+4*
5*4
5*
2*1
= 1 −
= 1 −
=
9*8*7
3*2*1
3*4*7
50
34
17
= 1 −
=
=
≈ 0,40 . ...
84
84
42
7 lut 00:01