Trygonometria, udowadnianie
MaeIchi: Jak udowodnić poniższe:
16sin10*sin30*sin50*sin70=1
6 lut 17:00
MaeIchi: Ludzie błagam. Wiem, że to jest do zrobienia. Mam na prawdę dużo zadań. Potrzebuję pomocy.
6 lut 17:25
Saizou :
skorzystaj z tego że
| | 2sinxcosx | | sin2x | |
2sinx= |
| = |
| |
| | cosx | | cosx | |
6 lut 17:28
ICSP: Znana jest następująca tożsamość :
8 * sinα * sin(60 − α) * sin(60 + α) = sin3α
Podstawiając α = 10o oraz mnożąc stronami przez 4 sin30o dostajesz tezę.
6 lut 17:29
ICSP: Oczywiście poplątałem

Tożsamość to :
4 * sinα * sin(60 − α) * sin(60 + α) = sin3α
6 lut 17:43
Mila:
Korzystam kilka razy z wzoru 2*sinα*cosα=sin(2α)
sin70
o=cos20
o
sin50
o=cos40
o
16sin10*sin30*sin50*sin70=1
| | 8*2sin(10)*cos(10)*sin30*sin50*sin70 | |
L=8*2sin10*sin30*sin50*sin70= |
| = |
| | cos10) | |
| | 8*sin(20)*sin(30)*sin(50)*cos(20) | |
= |
| = |
| | cos(10) | |
| | 4*sin(40)*sin(30)*cos(40) | |
= |
| = |
| | cos(10) | |
| | | | cos(10) | |
= |
| = |
| =1 |
| | cos(10) | | cos(10) | |
6 lut 18:00