qwerty
hennio: Wyznacz wszystkie wartości parametru m,dla których funkcja f(x)= x3 − (m+1)x2 + mx ma dwa
różne punkty x1 i x2 spełniające warunek konieczny ekstremum,będące liczbami tego samego
znaku.
więc zakładam,że liczyć należy pochodną
f'(x)= 3x2 − 2(m+1) + m
delta?
Δ= 4m2 + 8m + 4 − 12m
Δ= 4m2 − 4m + 4
i co dalej?
6 lut 16:51
Tadeusz:
Δ>0
x1*x2>0
6 lut 17:00
hennio:
4m
2 − 4m + 4 > 0
Δ
m < 0
m∊ R
x
1*x
2>0
m>0
m∊ ( 0 ,
∞ )
6 lut 17:06
Tadeusz:
w pochodnej zjadłeś x .... bez wpływu na wynik −
6 lut 17:10
hennio: fakt,dzięki za pomoc
6 lut 17:11