ciąg
patkiii: okrutne zadanko

Pani Zosia zachorowała w Chinach na bardzo groźną chorobę zakaźną zwaną SARS. Ponieważ nie
poddała się kwarantannie i leczeniu, w pierwszej godzinie po przyjeździe do kraju zaraziła
dwie osoby. Każda z nowo zakażonych osób zaraża w ciągu następnej godziny kolejne dwie osoby.
Oblicz, po ilu godzinach na SARS zachoruje całe 1,5−milionowe miasto.
6 lut 16:42
Qulka:
2t=1500000
t=log21500000
6 lut 16:44
patkiii: o kurde, skąd tu logarytmy

Ja myślałam coś o ciągu geometrycznym np. takim
2
0+2
1+2
2+...+2
n=1500000 ale potem jak liczę sumę to wychodzi takie coś: 1500000=2
n−1
i dalej nie wiem nawet jak to przynajmniej oszacować
6 lut 16:50
Qulka: faktycznie suma

no i właśnie po to są logarytmy

żeby podać wykładnik potęgi około 20,5
6 lut 17:02