punkty
SiA: kolejne zadanko: Odcinek o końcach w punktach A= (2, −3) i B = (6, 1) jest podstawą trójkąta
równoramiennego, którego jedno z ramion zawiera się w prostej x +2y − 8 = O. Wyznacz trzeci
wierzchołek i pole tego trójkąta.
Jakieś pomysły ?
6 lut 15:59
Qulka:

C ma współrzędne (−2,5)
6 lut 16:03
Qulka: skoro równoramienny to C leży na symetralnej AB
punkt przecięcia się symetralnej i danej zielonej to C
6 lut 16:04
Eve:

a np tak
6 lut 16:05
Tadeusz:
6 lut 16:05
Eve: zas nie doczytałam

idę obiad zjeść
6 lut 16:05
SiA: Dziękuję za rysunki ale za bardzo nie rozumiem skąd wiecie że C=(−2,5) , możecie to troche
bardziej wyjaśnić , dziękuję
6 lut 16:29
Qulka: punkt przecięcia symetralnej y=−x+3 z prostą daną w zadaniu
6 lut 16:30
SiA: skąd wiedziałaś że symetralna ma taki wzór y=−x+3 ?
6 lut 16:31
SiA: bo ja obliczyłam wzór prostej AB to mi wyszło y=x−5
6 lut 16:38
Qulka: no i teraz to tej prostej symetralną ..czyli prostopadłą do AB przechodzącą przez środek AB
6 lut 16:40
SiA: okej wyszło nareszcie

tylko sama nie wpadłabym z ta symetralna ,dziękuję bardzo
6 lut 16:48