| 1 | 21 | 21 | √3 | |||||
PΔABC= | *3*7*sin(120o)= | *sin(60)= | * | |||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| 21√3 | ||
PΔABC= | ||
| 4 |
| 1 | 1 | 3d*√3 | 7d*√3 | |||||
PΔABC= | *3*d*sin(60o)+ | *7*d*sin(60o)= | + | |||||
| 2 | 2 | 4 | 4 |
| 21√3 | 10d*√3 | ||
= | ⇔ | ||
| 4 | 4 |
| 21 | ||
d= | ||
| 10 |
Wykaż,że w trójkącie długość odcinka "d" zawartego w dwusiecznej kąta
| 2ab | ||
między bokami a i b wyraża się wzorem d= | *cosγ | |
| a+b |
| 2*3*7 | 21 | |||
to w tym zadaniu : d= | *cos60o = | |||
| 3+7 | 10 |