Wyznaczenie hesjanu
michał: Potrzebuje pilnie pomocy z zdaniem:
Podaj wzór na hesjan fukncji 2 zmiennych. Wyznacz hesjan funkcji x3 + 2xy2 + 5y
6 lut 15:24
nico: x3+2xy2+5y
16 sty 18:09
Min. Edukacji: 112
16 sty 20:03
chichi:
f(x,y) = x
3 + 2xy
2 + 5y
| | ∂f | | ∂f | |
(1) |
| (x,y) = 3x2 + 2y2, |
| (x,y) = 4xy + 5 |
| | ∂x | | ∂y | |
| | ∂2f | | ∂2f | |
(2) |
| (x,y) = 6x, |
| (x,y) = 4x |
| | ∂x2 | | ∂y2 | |
| | ∂2f | | ∂2f | |
(3) |
| (x,y) = |
| (x,y) = 4y (tw. Schwarza) |
| | ∂x∂y | | ∂y∂x | |
16 sty 20:11