funkcje
Mój nick: Naszkicuj wykres funkcji f, a następnie kolejno wykresy funkcji g o h.
a) f(x)=|x|, f(x)=f(x−2), h(x)=f(−x−2)
b) f(x)=x2, g(x)=f(x+2), h(x)=f(−x+2)
Narysowałby mi ktoś te funkcje?
6 lut 15:09
Eve:

a)
6 lut 15:18
Mój nick: Ojej. Skąd wiesz jak to narysować i który wykres należy do jakiej funkcji?
6 lut 15:21
Eve:

b)
i sorki chyba w a mam błąd
6 lut 15:24
Eve: kliknij na klawisz rysuję

najpierw sobie funkcje porozpisuj, one są kolorami z palety po
kolei
6 lut 15:25
Mój nick: Ok, a skąd wiesz jak narysować w obu przykładach h(x)?
6 lut 15:28
Eve:
h(x)=I−x−2I, czyli rozpatrz 2 przypadki dla ≥0 i ≤0
6 lut 15:31
Eve:
h(x)=f(−x+2)=(−x+2)2
6 lut 15:33
5-latek: A co to jest goh?
6 lut 15:34
Mój nick: Ale h(x) jest w nawiasach a nie module... Jest też może jakiś inny sposób?
6 lut 15:35
Mój nick: A goh to pomyłka, miało być g i h.
6 lut 15:37
Eve: ale masz
h(x)=f(−x−2)=I−x−2I, bo f(x)=IxI
6 lut 15:38
Eve:
ha ha ha to moja praca na marne
6 lut 15:38
Dziadek Mróz:

a)
f(x) = |x|
g(x) = f(x − 2) = |x − 2|
h(x) = f(−x − 2) = |−x − 2|
g o h = g(h(x)) = |h(x) − 2| = ||−x − 2| − 2|
6 lut 15:39
5-latek: Widzisz a to jest wielka roznica
6 lut 15:39
Dziadek Mróz:

b)
f(x) = x2
g(x) = f(x + 2) = (x + 2)2
h(x) = f(−x + 2) = (−x + 2)2
g o h = g(h(x)) = (h(x) + 2)2 = ((−x + 2) + 2)2 = (−x + 4)2
6 lut 15:42
Mój nick: Widzę i rozumiem. Dziękuję.
6 lut 15:42
cipa: chuj wam w dupeczke kurweki
29 kwi 14:26
michal: naszkicuj wykres funkcji f a nastepnie kolejno wykresy funkcji g i h
24 maj 20:07