okręgi
SiA: Ciekawe zadanko: Z punktu A leżącego na okręgu poprowadzono dwie cięciwy równej długości AK i
AM. Wiedząc, że KM =4 i że punkty Ki M dziel ą okrąg na dwie części w stosunku 1:5, oblicz
pole koła ograniczonego tym okręgiem.
Odp:16π
6 lut 14:42
wmboczek: Kąt środkowy z cięciwą KM ma 60 stopni (1/6*360), dalej łatwe
6 lut 14:51
SiA: nadal nie rozumiem

mógłbyś powiedzieć skąd wzięło ci się 60 st. ( 1/6*360) . Najlepiej jak
byś mógł to schematycznie narysować. dzięki
6 lut 14:59
wmboczek:

α
6 lut 15:03
SiA:

okej chyba zrobiłam możesz sprawdzic czy dobrze? a więc α=60 st. trójkąt MKS jest równoboczny
bo MS=MK=4(dobrze?) a więc promień koła będzie wynosił 4 a więc pole=16π
6 lut 15:15