różne
Anna: Proszę o sprawdzenie 2 zadań i pomocy/podpowiedzi w 2 innych zadaniach.
1)
| | 1 | |
Wyznacz wszystkie wartości parametru k, k∊R, dla których równanie (cosx+ |
| )(sinx−k)=0 ma |
| | 2 | |
trzy rożne rozwiązania w przedziale <0, 2π>.
2 różne rozwiązania
sinx=k
1 rozwiązanie dla k=1 v k= −1
czyli odp: k∊{−1, 1}
2)
Wyznacz wartości parametru p, dla których dziedziną funkcji
f(x) =
√(p3 + 2p2 − p − 2)x + 1 −3p
jest zbiór liczb rzeczywistych.
a=0 i 1−3p≥0
| | 1 | |
(p3 + 2p2 − p − 2) = (p − 1)(p + 1)(p + 2) i p ≤ |
| |
| | 3 | |
p∊{−2, −1}
3)
Na trapezie można opisać okrąg, można w ten trapez także wpisać okrąg. Oblicz promienie tych
okręgów, jeśli podstawy mają długość 4 i 16.
skoro można na tym trapezie opisać i wpisać okrąg, to jest on równoramienny, czyli ramiona mają
10
obliczyłam promień okręgu wpisanego r=4
ale nie mam pojęcia jak obliczyć promień okręgu opisanego R
4)
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x) = x
2 + | log
2014x |* log
x2014
| | | log2014x | | |
f(x)= x2 + |
| =x2 + |1| |
| | log2014x | |
czyli
| | ⎧ | x2 + 1 , gdy log2014x ≥0 | |
| f(x) | ⎩ | x2 − 1 , gdy log2014x <0 |
|
to jest dobrze?
czyli to znaczy, że Zw=(−
∞; −1> ∪ <1; +
∞) ?
6 lut 13:59
Qulka:

x
2+8
2=R
2
(8−x)
2+2
2=R
2
6 lut 14:06
J:
zad 4) zastanów się nad dziedziną tej funkcji
6 lut 14:15
Qulka:

w 4
na dzień dobry x>0 bo to liczba logarytmowana
błąd w zapisie bo |1| to 1
analiza dalej poprawna ..wniosek nie
ZW te niebieskie kawałki
6 lut 14:16
J:
x = 1 też nie należy do dziedziny...
6 lut 14:19
Anna: czyli powinno być
x2 +1, gdy log2014x > 1
x2 −1, gdy log2014x ∊(0;1) ?
czy wcześniej miałam dobrze?
ZW ∊(−1;0)∪(2;+∞)
6 lut 14:26
Qulka: też nie

tam powinny być wszędzie kółeczka..ale tyle razy poprawiałam niebieskie że już
byłam zmęczona
6 lut 14:27
Qulka: wcześniej miałaś dobrze log a efektem rozwiązania będą same x w tych przedziałach co napisałaś
niżej
6 lut 14:28
J:
Rozwiązanie: 14:26 prawidłowe
6 lut 14:30
Anna: czyli
x2 +1, gdy log2014x ≥0 , x>1
x2 −1, gdy log2014x <0 , x∊(0;1)
6 lut 14:33
Qulka: czyli
⎧ x2 + 1 , gdy log2014x ≥0
f(x) ⎩ x2 − 1 , gdy log2014x <0
więc x2 +1, gdy x > 1
x2 −1, gdy x ∊(0;1) ?
ZW ∊(−1;0)∪(2;+∞)
6 lut 14:33
Qulka: o właśnie
6 lut 14:34
Anna: Ok : )
Dziękuję bardzo : )
a pozostałe zadanka?
6 lut 14:36
J:
zad 1) OK
6 lut 14:38
Anna: w zadaniu 2) widzę, że "zjadłam" potęgi, powinno być:
2) Wyznacz wartości parametru p, dla których dziedziną funkcji
f(x) =
√(p3 + 2p2 − p − 2)x + 1−3p
jest zbiór liczb rzeczywistych.
a=0 i 1−3p≥0
| | 1 | |
(p3 + 2p2 − p − 2) = (p − 1)(p + 1)(p + 2) i p ≤ |
| |
| | 3 | |
p∊{−2, −1}
6 lut 14:54
Qulka: ok
6 lut 15:39
Anna: Dziękuję bardzo za pomoc i sprawdzenie zadanek : )
6 lut 15:56
Qulka: z co Ci wyszło w 3?
6 lut 15:57
6 lut 16:10
Qulka: wygląda ok
6 lut 16:13
Anna:

mam jeszcze takie zadanie:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym odległość środka podstawy ostrosłupa od jego krawędzi
bocznej wynosi
√3.
a) Wyznacz objętość V ostrosłupa jako funkcję jego wysokości x i podaj dziedzinę tej funkcji
b) Dla jakiej wartości x objętość ostrosłupa jest najmniejsza? Oblicz tę objętość.
c) Naszkicuj wykres funkcji V
hym, nie wiem czy dobrze, ale wyszło mi
D: x∊(
√3; +
∞)
b) dla x=
√6
V(
√6)=4
c) nie wiem czy da się jakoś na skróty zrobić, więc chyba trzeba zrobić przebieg zmienności
funkcji...
6 lut 16:20
andrzejh: halo
22 maj 15:22
halo: halo
21 lut 21:37
21 lut 21:49