dwie niewiadome
Agre: Oblicz wartość wyrażenia 3a−b6b wiedząc, że 5a+3b3a=4
W jaki sposób to wyznaczyć?
6 lut 12:41
Bogdan:
Zapis mało czytelny. Stosujemy przy zapisywaniu ułamków dużą literkę U.
| | 5a + 3b | | 3a − b | |
Jeśli |
| = 4 ⇒ |
| = ... |
| | 3a | | 6b | |
Czy takie jest zadanie?
6 lut 12:43
J:
np .: oblicz a z drugiego równania i podstaw do pierwszego
6 lut 12:44
Agre: Tak, takie jest zadanie.
Wyznaczenie niczego mi nie dało.
6 lut 12:47
J:
| 3a−b | | 1 | | a | | 1 | | a | |
| = |
| * |
| − |
| ... teraz z drugiego oblicz: |
| |
| 6b | | 2 | | b | | 6 | | b | |
6 lut 12:50