fizyka
kyrtap: Ada jedno szybkie zadanko? Na rozruch?
6 lut 10:22
jerey: daj se juz spokój człowiek
6 lut 10:24
kyrtap:
6 lut 10:25
Ada: hmm
6 lut 10:32
kyrtap: Prędkość cieczy płynącej przez rurę o kołowym przekroju poprzecznym w punkcie A wynosi VA =
2VB gdzie VB to prędkość cieczy w punkcie B. Stosunek powierzchni przekroju poprzecznego
rury SA/SB w tych punktach wynosi : a) 2, b)√2 c) 1 d)1√2 e)1/2 f)inna odpowiedź.
6 lut 10:36
Ada:
Z równania Bernoulliego:
| 1 | | pA | | 1 | | pB | |
| vA2 + |
| = |
| vB2 + |
| |
| 2 | | ρ | | 2 | | ρ | |
p − ciśnienie, v − prędkości, ρ − gęstość wody, kładę równe 1.
| 1 | | 1 | |
| vA2 + pA = |
| vB2 + pB |
| 2 | | 2 | |
v
A2−v
B2 = 2(p
B−p
A)
ciśnienie jest odwrotnie proporcjonalne do powierzchni przekroju
6 lut 10:51
kyrtap: dobra myślałem że jakiegoś wzoru nie mam a to zadanie wychodzi poza mój materiał narazie
przeanalizuję go jak wrócę z egzaminu bardzo dziękuje Adu za odpowiedź
6 lut 10:52
kyrtap: Adu dziękuje bardzo za pomoc w rozwiązywaniu zadań, dużo pomogło
6 lut 13:26
kyrtap: łap jeszcze to
6 lut 14:16