pole ośmiokąta
Przezroczysta52: W kwadracie o boku a ścięto naroża tak, że powstał ośmiokąt o równych bokach. Oblicz pole
tego ośmiokąta.
6 lut 10:07
Eve:

d=x
√2
P
8=P
k−4*P
Δ
6 lut 10:40
ax:
8 trójkątów ... równoramiennych ... podstawę znasz ... kąt przy wierzchołku też
6 lut 10:43
Bogdan:
| | 1 | | a | |
Pole ośmiokąta P = 8* |
| *d* |
| = 2ad |
| | 2 | | 2 | |
6 lut 12:06
Bogdan:

a − długość boku kwadratu, z którego utworzono ośmiokąt foremny o boku długości d.
| | 1 | |
Pole ośmiokąta P = 4d* |
| a = 2ad |
| | 2 | |
| | a | |
d = x√2, a = 2x + d ⇒ a = 2x + x√2 ⇒ x = |
| |
| | 2 + √2 | |
| | a√2 | |
d = |
| = a(√2 − 1) |
| | 2 + √2 | |
Pole ośmiokąta P = 2a
2(
√2 − 1) albo P = 2d
2(
√2 + 1)
11 lut 21:03