ciągi arytmetyczne
Asia: Jak obliczyć cztery początkowe wyrazy ciągu arytymetycznego an
a) an=1+(−1)nn
b)an=nn
c)an=log24n
jak obliczyć takie zadanie....? proszę o pomoc...
6 lut 09:54
ax:
zacznij ... od porządnego zapisania treści zadania ...
6 lut 10:03
Eve:
wstawiaj za n=1,2,3,4
6 lut 10:03
Asia: a1= 1+(−1) 11
a1=0
a2= 1+(−1) 22
a2=1
itd... dobrze robię?...
6 lut 10:11
5-latek: a
3= 0
I zauwaz z enie jest to ciag arytmetyczny bo roznica r nie jest stala
Moze mialo bybc wypisz 4 wyrazy ciagu ?
6 lut 10:19
ax:
dla niej to wszystko jedno
Radosna twórczość
6 lut 10:21
Asia: tak miało być
6 lut 10:22
Asia: ax nie wymądrzej się
6 lut 10:22
5-latek: No to licz tak jak napisala CI Eve
6 lut 10:25
Asia: a np. ile wyrazów dodatnich ma ciąg an? podaj największy z nich
a) an=13−3n
jak takie coś obliczyć

?
6 lut 10:31
5-latek: Dodatnich to znaczy >0
rozwiaz nierownosc 13−3n>0
6 lut 10:32