kombinatoryka
qwexyz: Oblicz, ile jest liczb parzystych czterocyfrowych, w zapisie których występują trzy różne
cyfry, a powtarzającą się cyfrą w liczbie jest cyfra jedności. Wynik to 944.
6 lut 09:50
qwexyz: Nie rozumiem dlaczego nie powinno tu wyjśc: 9*9*8*5=3240
6 lut 09:54
qwexyz: Pomoże ktoś?
6 lut 10:27
qwexyz: Naprawdę nikt nie ruszy tego zadania?
6 lut 16:22
Qulka: bo wybierasz tylko z 3 cyfr
6 lut 16:23
6 lut 16:26
Qulka: zamiast 1 to 2
6 lut 16:28
qwexyz: Mógłbym prosic jeszcze o wytłumaczenie tego co zrobiłaś/eś?
6 lut 16:29
Qulka: mas z rację ..jeszcze poprawka

wybierasz 2 cyfry z
8 bo trzecia jest jedna z 5 parzystych i te 3 ustawiasz w dowolnej
kolejności z przodu (3!) − przypadek kiedy wybrałeś jako jedności 0 i miałoby ono stać
pierwsze (2!=2)
6 lut 16:32
6 lut 16:33
qwexyz: Dziękuję bardzo
6 lut 16:37
Qulka: nie no.. jest 10 cyfr ..więc bez tej jednej będzie 9 tak jak napisałam na początku
6 lut 16:39
qwexyz: Wychodzi 1008, więc coś jest nie tak

jeju, co za głupie zadanie. Już tracę siły.
6 lut 16:47
Qulka: bo jeszcze z tych wybranych trzeba wywalić zero
6 lut 16:54
Mila:
Możesz mieć takie sytuacje:
XXX2,XXX4,XXX6,XXX8, XXX0
Moze powtarzać się cyfra jedności
1) dla pierwszych 4 przypadków będzie tak:
2XX2 − cyfra parzysta na pierwszej i ostatnie pozycji:
4*(9*8) =
288 cyfry środkowe wybieramy ze zbioru {0,1,3,4,5,6,7,8,9}
lub
X2X2
cyfra 2 jako cyfra setek lub dziesiatek i jedności
Pozostałe wybieramy na 8*8 sposobów
czyli tu mamy:
4*(8*2*8)=
512 możliwości
2) XXX0, tu cyfra zero może wystąpić tylko jako cyfra setek lub dziesiątek i jedności
X0X0
razem
288+512+144=944
===============
6 lut 16:54
Qulka: czyli − 8•4•2! bo jedna z ośmiu dodatkowa do 0 razy 4 parzyste bo zero w dodatkowych •2 miejsca
do obsadzenia
6 lut 16:58
qwexyz: Okej, już wszystko jasne, dzięki Wam
6 lut 17:03