Funkcje
Ania: Mam takie piekielne zadanko:
Sprawdzić czy jest iniekcją i suriekcją i udowodnić:
f(x,y)=xsiny
Czytałam na forum żeby spr czy funkcja jest suriekcją można ją odwrócić np.
y=
√x
x=y
2 i wtedy spr czy mają takie same dziedziny, ale jak sprawdzić przy tej funkcj
6 lut 07:37
Janek191:
f : ℛ2 → ℛ ?
6 lut 07:42
Ania: Si ! przepraszam że nie sprecyzowałam.
6 lut 07:49
Janek191:
f( 0, y) = 0 sin y = 0
f( x , 0) = x*sin 0 = 0
f(0 , 0) = 0
x ≠ 0 i y ≠ 0 f( x, y) = x sin y ∊ ( − ∞; + ∞ ) \ { 0}
Wydaje się,że
na
f : ℛ2 → ℛ, czyli jest suriekcją
6 lut 08:02
Ania: Dziękuje
6 lut 09:33
Ania: Dziękuje
6 lut 09:36