matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
iga:
obliczyć granice ciągu o wyrazie ogólnym a
n
=
n
√
3
2n
+2
3n
+10
20 paź 21:19
Marta:
\
n
√
3
2n
≤a
n
≤
n
√
3 x 3
2n
. Ponieważ
n
√
3
2n
= 3
2
= 9 oraz
n
√
3 x 3
2n
= 9
n
√
3
zbiega do 9, więc na mocy twierdzenia o trzech ciągach granicą ciągu a
n
jest 9.
21 paź 17:50