Funkcje wymierne
Soina : Mam problem z tym zadaniem naszkicuj wykres funkcji f i podaj jej przedziały monotonicznosci.
Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc

a) f(x) = 1/x−4
b) f(x) = −4/x+1
c) f(x) = −1/x+3
6 lut 01:27
Janek191:
| | 1 | |
Rysujemy wykres funkcji g(x) = |
| ( kolor niebieski ) |
| | x | |
i przesuwamy go o wektor [ 4; 0 ] ( wykres koloru czerwonego )
Przedziały monotoniczności :
( −
∞ ; 4) − f − maleje od 0 do −
∞
( 4; +
∞ ) − f maleje od +
∞ do 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Uwaga : nie powinno być tej niebieskiej półprostej − coś komputer fiksuje
Wykresami są hiperbole.
6 lut 06:42
Janek191:
| | − 4 | |
b) f(x) = |
| ; x ≠ − 1 |
| | x + 1 | |
Asymptoty mają równania:
x = − 1 pionowa
y = 0 pozioma
6 lut 06:46
Janek191:
Odczytaj z wykresu przedziały monotoniczności
6 lut 06:47