.
ania: oblicz tg α , wiedząc , że sinα+3cosα+1 / 3sinα−7cosα−4 = −1/4
6 lut 00:25
Ada:
sin2α+cos2α = 1
I masz układ równań.
6 lut 00:32
ania: ale jak to zapisać, jak mam ułamek

?
6 lut 00:37
Qulka: pomnożyć na krzyż
6 lut 00:39
Qulka: 4(sinα+3cosα+1) = −1( 3sinα−7cosα−4)
6 lut 00:41
Qulka: 7 sinα = −5 cosα
to sinα / cosα = tg α = −5/7
6 lut 00:42
pigor: ..., np. tak :
| sinα+3cosα+1 | | −1 | |
| = |
| ⇒ z własności |
| 3sinα−7cosα−4 | | 4 | |
proporcji : 4(sinα+3cosα+1)= −1(3sinα−7cosα−4) ⇔
⇔ 4sinα+12cosα+4 = −3sinα+7cosα+4 ⇔
⇔ 7sinα = −7cosα / :7cosα ⇒
tgα=−1 . ...
6 lut 00:45
Qulka: 7−12 to chyba 5
6 lut 00:47
Qulka: a dokładniej −5
6 lut 00:48
ania: DZIĘKUJE BARDZO !
6 lut 00:48
Eta:
7sinα= −5cosα ! bo −12+7= −5
6 lut 00:49
pigor: ..., przepraszam za błąd tu : 7sinα = −5cosα / :7cosα ⇒
tgα= − 57
czas iść spać
6 lut 00:49
ania: czyli, że tgα = −7/5 ? zrozumiałam wszystko
6 lut 00:50
pigor: ..., tgα = −7/5 ? zrozumiałam wszystko

. no może,
| | 5 | |
ale uważaj, bo tgα= − |
| , a nie odwrotnie ...  |
| | 7 | |
6 lut 00:57