macierze
lotnik: Witam
mam uklad do rozwiazania:
4x − 6y + 2z + 3t = 2
2x − 3y + 5z + 75t = 1
2x − 3y − 11z − 15y =1
Oczywiście chodzi mi o rozwiązanie układu macierzami, a konkretnie nawet sam rzad macierzy
głównej u uzupełnionej by mi wystarczył jak na razie bo tego nie jestem pewien.
Z góry dziękuje dobrej duszy która będzie sie chciała tym zajac
6 lut 00:24
Ada: Ale chyba nie da się tego rozwiązać wzorami Cramera, bo masz układ 3 równań i 4 niewiadome. Do
gaussowskiej metody:
4 −6 2 3| 2
2 −3 5 75| 1
2 −18 −11 0| 1
6 lut 00:30
lotnik: Niestety dokładnie nie znam nazwy metody która chce robić(nie to ze mam to gdzies ale nie
pamietam teraz) ale ogólnie wyznaczało sie rzad maciezy później rzad maciezy uzupełnionej
następnie wartosc rzedu to pył stopien miniora który wyznaczało sie pewien wyznacznik główny
rózny od zera i liczyło sie wzorami Cramera. a niewiadome które nie były objete tym
wyznacznikiem przenosiło sie na prawa strone i traktowało sie jaka dowolna liczbe rzeczywista.
Nie wiem czy cokolwiek tutaj jest jasnego co napisałem ale starałem sie jak mogłem.
Głównie mi chodzi jaki jest stopień rzędu tej macierzy ponieważ mi wychodzi 3 i nie jestem
pewien czy aby tak powinno byc.
6 lut 00:39
Qulka: na oko wygląda na 3 więc dobrze wygląda
6 lut 00:46
lotnik: O to dobrze bo mialem obawy ze już nawet tego nie umiem.
A czy mozna prosci o sprawdzenie takiego ukladu:
2x +5y −8z = 8
4x + 3y −9z =9
2x + 3y −5z =7
x + 8y −7z= 12
?
Mi wychodzi ze rzad uzupełnionej macierzy i głównej jest rózny ale niestety według odpowiedzi
sie myle.
6 lut 00:52
Qulka: oba są 3
6 lut 01:00
lotnik: a to nie dobrze....
a macierz uzupełniona po jednym skresleniu wyszła mi taka
1+ −11 6 |−16
−29 19 |−39
−13 9 | −17
i z tego licze wyznacznik dopisujac po dwa wiersze u dołu tak?
6 lut 08:20
Qulka:
−11 6 | −8
0 −4 |2
3 −5 |7
6 lut 08:35
lotnik: hmm a czemu tak?
6 lut 08:37
lotnik: moja metoda polagała na zerowaniu kolumny pierwszej przy pomocy tej jedynki na dole czy w
uzupełnionej tez tak moge robic?
6 lut 08:40