Oblicz obów i pole koła wpisanego w trójkąt prostokątny
xfgsy: Oblicz pole i obwód koła wpisanego w trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 6 i 4.
Najlepiej gdyby udało się skorzystać z któregoś z tych wzorów na pola trójkątów
P=
12 *ah (równoramienny)
P=
a √3 4 (równoboczny)
P=
12 * ab (prostokątny)
P=
12 absinα (różnoramienny)
P=
√p(p−a)(p−b)(p−c) (Herona)
P= p*r (wpisany)
Proszę o szczegółowe wyjaśnienie co z czego się wzięło. Dziękuje
6 lut 00:03
Qulka: trójkąt prostokątny oparty jest na średnicy , więc z pitagorasa policz przeciwprostokątną i
podziel ją na dwa to będzie promień
potem wzór na pole koła i obwód
6 lut 00:05
Qulka: wróć ...on ma być wpisany

to wzór przedostatni..więc przeciwprostokątna i tak Ci potrzebna
6 lut 00:06
Qulka: P
Δ = 6•4/2=12
połowa obwodu Δ czyli p = 5 +
√13
6 lut 00:08
xfgsy: @Qulka nic z tego nie rozumiem co napisałaś
6 lut 00:12
Eta:

c= a−r+b−r ⇒ 2r= a+b−c ⇒ r=...
P=πr
2=...
L= 2πr=....
6 lut 00:15
xfgsy: Potrafi to ktoś wytłumaczyć KROK PO KROKU ? Wszystko dokładnie..
6 lut 00:26
pigor: ..., np. tak :
PΔ=12*6*4= 3*4=
12 − pole Δ ;
a=6, b=4 ⇒ c
2= 6
2+4
2= 36+16= 52= 4*13 ⇒ c=2
√13 ⇒
⇒ połowa obwodu Δ :
p= 12(a+b+c)=
12(6+4+2
√13)=
5+√13
zatem z wzoru na pole Δ P=pr , gdzie r − dł. promienia okręgu wpisanego w Δ ⇒
| | P | | 12 | | 12(5−√13) | | 12(5−√13) | |
⇒r= |
| = |
| = |
| = |
| =5−√13 |
| | p | | 5+√13 | | 25−13 | | 12 | |
Pk=π r
2=
π(5−√13)2=(25−10
√13+13)π=(38−10
√13)π=
2(19−5√13)π
Ok= 2πr=
2π(5−√13) − szukany obwód . ...
6 lut 00:32
xfgsy: Chyba zrozumiałam, dzięki
6 lut 15:20