matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
blagam pomocy! całka taka..
mich_05:
Nie mam pojęcia jak obliczyć taką oto całkę:
x − 2
∫
x + 3
proszę o pomoc
5 lut 23:49
Ada:
x+3−5
5
= 1−
x+3
x+3
5
∫(1−
)dx = ...
x+3
5 lut 23:53
Ada:
x+3−5
5
= 1−
x+3
x+3
5
∫(1−
)dx = ...
x+3
5 lut 23:53
Ada:
x+3−5
5
= 1−
x+3
x+3
5
∫(1−
)dx = ...
x+3
5 lut 23:56
bezendu:
5
dx
∫(1−
)dx=∫dx−f∫
=x−5ln|x+3|+C
x+3
x+3
I
1
=∫dx=x+C
dx
dt
I
2
=∫
t=x+3 dt=dx ∫
=ln|t|+C=ln|x+3|+C
x+3
t
=====================
5 lut 23:57
mich_05:
dzięki !
5 lut 23:59