funkcja homograficzna z wartością bezwzględną
Pszemek: Dobry wieczór.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
Narysuj wykres funkcji
Wyznaczam dziedzinę R\{2}
Rozpatruję dla trzech przypadków
| | 9 | | −9 | |
1) x∊(−∞,−52) −−>y=3−( |
| +2)= |
| +1 |
| | x−2 | | x−2 | |
| | 9 | | 9 | |
2) x∊<−52, 2) −−>y=3+( |
| +2)= |
| +5 |
| | x−2 | | x−2 | |
| | 9 | | −9 | |
3) x∊(2,+∞) −−>y=3−( |
| +2)= |
| +1 |
| | x−2 | | x−2 | |
Rysuję wykres i jest problem, gdyż nie łączą mi się przedziały, a wiem, że powinny. Nie jestem
też całkowicie pewien poprawności moich przekształceń, dlatego proszę o sprawdzenie.