proszę o rozwiązanie
Michał: Oblicz ile jest wszystkich liczb naturalnych dziesięciocyfrowych których
iloczyn cyfr jest równy 36
36 = 2*2*3*3
36 = 4 * 9
36 = 6*6
nie wiem jak to zapisać
5 lut 22:46
Eta:
I bez zer i z samymi jedynkami
teraz działaj.........
5 lut 22:48
wmboczek: 2*3*6
2*2*9
3*3*4
dla 236
wybieram 3 z 10 miejsc 10!/3!/7!
porządkuje cyferki 3! sposobów
5 lut 22:50
Michał: 2*2*3*3*111111
4*9*11111111
6*611111111
ale chyba trzeba uwzględnić na której pozycji mają być cyfry { 1,2,3, 4, 6, 9 }
5 lut 22:54
Michał: wynik jest 2835
5 lut 22:56
Eta:
| | 10! | |
2233111111 |
| = .................. |
| | 2!*2!*6! | |
4911111111 ........
5 lut 22:58
Michał: tak dokończyłem proszę o sprawdzenie
| | 10! | |
2233111111 |
| = 1260
|
| | 2!*2!*6! | |
| | 10! | |
4911111111 |
| = 90
|
| | 1!*1!*8! | |
| | 10! | |
6611111111 |
| = 45
|
| | 2!*8! | |
| | 10! | |
2291111111 |
| = 360
|
| | 2!*1!*7! | |
| | 10! | |
3341111111 |
| = 360
|
| | 2!*1!*7! | |
1260 +720 + 90 + 45 + 360 + 360 = 2835
6 lut 10:37