logarytm w wykładniku potegi
Ewelina: (√10)2−log4
5 lut 22:40
5 lut 22:50
Eta:
A ile to jest ?
√4=......
5 lut 22:55
Eve: a to juz zostawiam autorowi, a czy to jest źle zaczęte?
5 lut 22:58
Ewelina: nie rozumiem dlaczego tak...
5 lut 23:02
5 lut 23:07
pigor: ..., to może tak : niech
(√10)2−log4= x ⇒ log(√10)2−log4= logx ⇔
⇔ (2−log22)*log1012 = logx ⇔ 12(2−2log2)*log10 = logx ⇔
⇔ (1−log2)*1= logx ⇔ logx = log10−log2 ⇔ logx = log102 ⇔ x=5
5 lut 23:58
Eta:
A najprościej tak

(
√10)
2−log4=(
√10)
2*(
√10)
−log4=10*10
−0,5log4=10*10
log√0,25= 10*0,5=
5
6 lut 00:57
Eve: a z mojego od razu wynika, że to 2
6 lut 09:28