ciągi
M: W nieskończonym ciągu geometrycznym suma n− początkowych wyrazów wyraża się wzorem
S n= 3n−110* 3n−2 . Oblicz sumę wszystkich wyrazów tego ciągu.
5 lut 22:34
M:
w liczniku jest 3n−1 a w mianowniku 10*3n−2
5 lut 22:36
M: ktos ma jakis pomysl
5 lut 22:56
pigor: ..., widzę to tak :
| | 3n−1 | |
Sn= |
| ⇒S=lim n→∞Sn= |
| | 10* 3n−2 | |
| | 3n−1 | | | |
= lim n→∞ |
| lim n→∞ |
| = |
| | 10* 3n−2 | | 10* 3n * 3−2 | |
| | | | (1−0)*9 | | 9 | |
= lim n→∞ |
| = |
| = |
| = 0,9 . ..  |
| | 10* 3−2 | | 10 | | 10 | |
5 lut 23:41