.
e: Ze wszystkich prostokątów o obwodzie 12 wybrano prostokąt o największym polu i opisano na nim
okrąg, Promień tego okręgu ma długość?
5 lut 22:03
Qulka: 3√2
5 lut 22:03
Qulka: 3√2/2
5 lut 22:04
e: @Qulka , ale dlaczego?
5 lut 22:09
Qulka: bo po rozwiązaniu mnóstwa zadań wymyśliłam regułkę że największe pole zawsze ma kwadrat
5 lut 22:10
e: dziękuje

)))
5 lut 22:11
Qulka: ale jak chcesz znać szczegóły to :
obwód =2a+2b=12 więc a+b=6 więc b=6−a
Pole =ab = a (6−a) = −a
2−6a i ma być największe a to parabola smutna więc max ma w
wierzchołku
czyli bok =3
przekątna 3
√2
promień 3
√2 / 2
5 lut 22:15