parzystośc
Jadzia: Parzystość/nieparztstość
√4+x +√4−x, x należy [−4,4]
5 lut 21:47
5-latek:

Z rysunku widac ze bedzie to funkcja parzysta
wiec f(−x)=
√4+(−x)+
√4−(−x)=
√4−x+
√4+x= f(x)
powinno byc dobrze
5 lut 21:52
Jadzia: o dziękuje

, a jeśli zmienię znak pomiędzy pierwiastkami z plusa na minus?
5 lut 21:53
Eve: jak chcesz sprawdzic rachunkowo, to
f(x)=f(−x): parzysta
f(x)=−f(x): nieparzysta
5 lut 21:53
Jadzia: czyli też parzysta, chyba
5 lut 21:56
Jadzia: f(−x)=−f(x) nieparzysta nie tak?
5 lut 21:58
5-latek: tak bedzie to wtedy funkcja nieparzysta
5 lut 21:59
Eve: tak, zjadłam −
5 lut 21:59
Jadzia: okej dziękuje
5 lut 22:00