Indukcja
Sowa: dla n≥2 52n−3 + 7n jest podzielne przez 6
sprawdzam dla n=2
5+49=54
54=9*6 ok
Założenie: 52n−3 + 7n=6k
Teza: dla n+1 52n+1−3+7n+1 jest podzielne przez 6
52n+2−3+7n+1=52*52n−3 +7n*7= 25*52n−3+7n*7=24*52n−3+ 52n−3+7n+7n*6=z
założenia indukcyjnego=24*52n−3 + 6k +7n*6=6(4*52n−3+k+7n) liczba jest podzielna przez
6 i nie zależy od "k", więc indukcja jest prawdziwa.
dobrze?
5 lut 21:44
pigor: ... , dla mnie b.dobrze .
5 lut 21:54
Eta:
Tylko : nie "indukcja jest prawdziwa"
ale twierdzenie jest prawdziwe dla każdego n≥2
5 lut 22:05
pigor: ... racja; uważaj na komentarz końcowy (jest bardzo ważny) .
5 lut 22:08
Sowa: dzięki
5 lut 22:20
Janek191:
Powinno być :
Teza: dla n + 1 5
2( n + 1) −3 + 7
n + 1 jest podzielne przez 6
6 lut 07:38