calka
zadanie: ∫t2√1+1/tdt jak ja obliczyc?
5 lut 21:41
Dawid: Jak ta całka wygląda dokładnie zapisz używając dużego U
5 lut 21:44
5 lut 21:59
zadanie: ?
5 lut 22:17
Dawid: a czemu t to już jakaś całka po podstawieniu ?
5 lut 22:19
zadanie: nie po prostu t to t rownie dobrze moze byc x
5 lut 22:22
Dawid: nie mam pomysłu za bardzo może całkowanie różniczek dwumiennych
5 lut 22:38
zadanie: moze ktos inny ma ?
5 lut 22:52
wmboczek: u=√1+1/t powinien jakiś potwór na ułamki proste powstać
5 lut 23:03
Dawid: t
2*(1*t
−1)
1/2
m=2
n=−1
p=1/2
| 2+1 | |
| =−3 ∊ℤ. Podstawiamy |
| −1 | |
u=(1*t
−1)
1/2
Całka nasza wygląda tak
| | 1 | | 1 | | −2 | | 1 | | −2 | |
∫ |
| *√1+ |
| * |
| du=∫ |
| *√1+u2* |
| du= |
| | u4 | | | | u3 | | u4 | | u3 | |
| | −2√1+u2 | | √1+u2 | |
=∫ |
| du=−2∫ |
| du nie wiem co dalej i czy dobrze  |
| | u7 | | u7 | |
5 lut 23:19