całka, pomocy
krak: całka, pomoooocy
Witam, mógłby mi ktoś rozwiązać całkę?
8dx4x2−4x+1
5 lut 21:20
Ania: Możesz dodać 8x i odjąć w liczniku , wtedy masz ze wzoru całka f'(x)/f(x) →1/2ln|4x
2−4x+1|(
1/2 przed całką żeby pozbyć się −8 tylko mieć 4) i
wtedy zostaje Ci minus 8x i przekształcasz to do tego samego wzoru co wcześniej
5 lut 21:25
krak: mogłabyś to rozpisać, bo nie rozumiem
5 lut 21:27
krak: ktoś coś?
5 lut 21:38
krak: pomoże ktoś ?
5 lut 22:13
wmboczek: t=(2x−1)
∫4dt/t2
5 lut 22:20
Dawid: Ta całka taka nieczytelna
5 lut 22:22
krak: w liczniku jest 8xdx / w mianowniku 4x2−4x+1 , nie wiem czemu nie moge tego lepiej zapisać,
przepraszam.
5 lut 22:31
krak: 8dx w liczniku *
5 lut 22:32
Mila:
| | 8x | | 8x | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx= |
| | 4x2−4x+1 | | (2x−1)2 | |
[2x−1=t, 2x=t+1, 2dx=dt]
| | 1 | | 4*(t+1) | | t+1 | | 1 | | 1 | |
= |
| ∫ |
| dt=2∫ |
| dt=2*[∫ |
| dt+∫ |
| dt]= |
| | 2 | | t2 | | t2 | | t | | t2 | |
dokończ
5 lut 23:45
Dawid: możesz to rozbić na ułamki proste, albo coś z pochodną pokombinować aby w liczniku mieć
pochodną mianownika
5 lut 23:46