matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice
michallll:
sinx
Mam taki dylemat, wiadomo że lim
x
→0
=1, a co jeśli x→
∞
x
5 lut 21:19
Ada:
1
lim
= 0
x
sinx jest ograniczony Jaka jest jego granica?
5 lut 21:22
Saizou :
dokładnie tak jak pisze
Ada
−1≤sinx≤1
1
sinx
1
−
≤
≤
x
x
x
1
1
lim
x→
∞
−
=lim
x→
∞
=0
x
x
sinx
zatem z tw. o trzech funkcjach lim
x→
∞
=0
x
5 lut 21:24
michallll:
wow, wielkie dzięki
5 lut 21:28