czy to jest dobrze
Michał: udowodnij że dla a ∊ (0,1) prawdziwa jest nierówność
| 7a−√5−11 | |
| ≤ 1
|
| a−2√5+a−√5−2 | |
a
−√5 = t
| 7t −11 | | −t2 +6t − 9 | |
| −1 ≤ 0 ⇔ |
| ≤ 0 ⇔
|
| t2 + t− 2 | | t2 −t −2 | |
(−t
2 +6t − 9)(t
2 −t −2) ≤ 0
−t
2 +6t − 9 = 0 ⇒ Δ = 0 t
1= 3
lub t
2 −t −2 = 0 ⇒ Δ = 9 t
1 = −1 lub t
2 = 2 ⇒ t ∊ ( − ∞ , −1) ∪ (2,3) ∪(3, +∞)
nie wiem czy to jest dobrze i co dalej
5 lut 20:59
Qulka: w trójce zamknięte bo ≤ więc od razu (2;∞)
5 lut 21:03
Qulka: i odstawiamy
a−√5 <−1 lub a−√5 >2
pierwsze fałsz
zostaje
a−√5 >2
5 lut 21:05
Michał: czyli t ∊ ( −∞,−1) ∪< 2 ,+∞) czy tak
5 lut 21:31
Qulka: w dwójce nawias ( bo ona jest z mianownika i nie może być =0
5 lut 21:33
Michał: dziękuję bardzo
5 lut 21:39