rownanie z parametrem i wartoscia bezwzgledna
Jess: Dane jest równanie |mx|+|m|=4 z niewiadoma x
a) rozwiaz rownanie dla m=2
b) dla jakich wartosci parametru m rownanie ma rozwiazania?
5 lut 20:47
5-latek: Przeciez wczoraj Ci Mila Pozdrawiam tlumaczyla
5 lut 20:48
pigor: ..., np.
a) m=2 i 2|x|+2=4 ⇔ |x|=1 ⇔ x=−1 v x=1 ⇔ x∊{1,−1}
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b) |mx|+|m|=4 ⇔ |m||x|=4−|m| ma rozwiązania ⇔ |m|≠0 i 4−|m| ≥0 ⇔
⇔ m≠0 i |m|≤ 4 ⇔ m≠0 i −4≤ m≤ 4 ⇔ −4≤ m< 0 v 0< m≤ 4 ⇔
⇔ m∊ <− 4; 0) U (0; 4 > . ...