równanie kwadratowe
Weronika: Przedstaw wzór funkcji kwadratowej f w postaci iloczynowej, jeśli:
y=−
√2x
2 − 2x
Z góry dzięki za pomoc!
5 lut 20:25
panpawel: x(−√2x − 2)
coś więcej?
5 lut 20:26
Weronika: Tak, odpowiedzi mam z tyłu książki więc to mi nic nie daje...

Wyliczylam, ze delta = 8
√2 i
nie wiem co dalej.
5 lut 20:28
Weronika: Albo i nie, delta wychodzi 4+4√2 (mój błąd), ale nadal nie wiem co dalej.
5 lut 20:30
panpawel: ja tylko x przed nawias wyciągnąłem
5 lut 20:33
Weronika: Takie coś nie przejdzie, mam to zrobić obliczeniami korzystając ze wzoru.
5 lut 20:35
panpawel: Lepiej cofnij się z materiałem bo tego nie rozumiesz.
5 lut 20:37
Weronika: Nie musisz się martwić o moje przerabianie materiału.

Już sobie wyliczyłam, także
nieaktualne.
5 lut 20:40
5-latek: ma racje kolega zebys cofnela sie materialem
Otoz to jest rownanie kwadratowe niezupelne i nie ma najmniejszsej potrzeby liczenia delty i
potem wyznaczenia miejsc zerowych
Pewnie wyliczylas ze jedno miejsce zerowe to x1=0
czy jak zapiszse (x−0)(−√2x−2) to nie jest to samo co x(−√2x−2)?
5 lut 20:45
pigor: ...,
y=−
√2x
2−2x=−
√2x
2−
√22x=
−√2 x(x+√2) i a= −
√2, x
1=0, x
2=−
√2.
5 lut 21:31