Całka oznaczona
Baśka: Z jakiej metody mogę skorzystać przy obliczeniu tej całki? Pomoże ktoś?
∫(x3−x+1)5(3x2−1)dx
5 lut 20:09
WueR:
Podstawienie.
5 lut 20:10
Baśka: A mógłbyś mi pokazać, jak to zrobić?
5 lut 20:15
Dawid: Za pewne
t=x3−x+1
5 lut 20:21
Baśka: to wiem, ale co z tym 3x2−1?
5 lut 20:24
Dawid: a jakie będzie dt ?
5 lut 20:30
Baśka: dt= 1/3x2−1 dx
5 lut 20:35
Dawid: czemu 1/3 ?
5 lut 20:38
5 lut 20:40
Dawid: a czemu tak ?
5 lut 20:41
Baśka: t=x
3−x1=1
t'=3x
2−1
to jest źle zrobione?
5 lut 20:43
Dawid: t=x3−x+1
dt=(3x2−1) dx
5 lut 20:44
Baśka: a mógłbyś mi od początku do końca wyliczyć tą całkę, żebym mogła to sobie przeanalizować?
5 lut 20:45
Dawid: ∫(x
3−x+1)
5(3x
2−1)dx=...
t=x
3−x+1
dt=(3x
2−1)dx
| | 1 | | (x3−x+1)6 | |
...=∫t5dt= |
| t6+C= |
| +C |
| | 6 | | 6 | |
5 lut 21:00
Dawid: Proszę.
5 lut 21:00
Baśka: dziękuję
5 lut 21:01
Dawid: Coś jeszcze

?
5 lut 21:06
Baśka: Nie chciałabym Cię tak zamęczać, ale skoro jesteś chętny, to mam jeszcze jedno pytanie. Gdyby
była taka całka ∫(x2+x+7)4(x3+4)dx, to jakie będzie wtedy dt?
5 lut 21:12
Dawid: a to zależy jakie podstawienie
5 lut 21:14
Baśka: No właśnie mam problem z tą metodą podstawiania, jeśli jest mnożenie dwóch wielomianów
5 lut 21:15
Dawid: a to ma być przez podstawienie ? Bo jakoś nie mam pomysłu na to
5 lut 21:17
Baśka: Wymyśliłam akurat ten przykład, bo chciałam zobaczyć jak trzeba zrobić inną całkę metodą
podstawiania
5 lut 21:19
Dawid: no to taki przykład to nie bardzo bo tu się nie da przez podstawienie.
Że tak powiem dt jest pochodną t
5 lut 21:21
Baśka: Nas pani uczyła, że wyliczamy dx, a nie dt i potem pod dx podstawiamy to, co nam wyszło,
dlatego nie wiedziałam, jak zrobić ten pierwszy przykład
5 lut 21:22
Baśka: To jak obliczyć metodą podstawiania ∫(2x−1)7 dx?
5 lut 21:27
Dawid: t=2x−1
dt=2dx
i podstawiasz i liczysz
5 lut 21:31
Baśka: Dziękuję bardzo

I przepraszam za zabranie Ci tyle czasu
5 lut 21:32
Dawid: Jak coś to pytaj
5 lut 21:32
Baśka: Pytań to miałabym jeszcze wiele, ale na dzisiaj kończę z całkami. Jutro do nich wrócę. Ale
bardzo dziękuję za pomoc i chęci
5 lut 21:34
Dawid: Jutro to nie wiemm czy ja będę
5 lut 21:35
Baśka: Nic nie szkodzi. Jakoś dam radę

Mniej więcej rozumiem te całki, tylko właśnie tutaj miałam
dylemat.
5 lut 21:37
Dawid: No oki
5 lut 21:41