Zadanie na środek okręgu
kizia66504: Środek S okręgu o równaniu x2+y2+4x−6y−221=0 ma współrządne : A. S=(−2,3) B. S=(2,−3) C.
S=(−4,6) D. S=(4,−6) wzór S= (x−a)2 + (y−b)2= r2
5 lut 20:09
pigor: ..., otóż,
x2+y2+4x−6y−221=0 ⇔ x
2+4x+4 + y
2−6y+9= 221+4+9 ⇔
⇔ (x+2)
2+(y−3)
2= 234, więc
S= (−2,3) , czyli odp.
A. . ...
5 lut 21:48
Eta:
.... lub tak:
| | A | | B | |
o: x2+y2+Ax+By+C=0 a= |
| , b= |
| r=√a2+b2−C, r >0 |
| | −2 | | −2 | |
| | 4 | | −6 | |
o: x2+y2+4x−6y−221=0 a= |
| = −2 , b= |
| = 3 |
| | −2 | | −2 | |
S(−2, 3)
5 lut 22:19
Gustlik: Eta 
widzę, że stosujesz tę samą metodę, co ja. Pozdrawiam
6 lut 01:07