funkcje
SiA: Wiedząc ze wykres funkcji y=ax+b przechodzi przez punkt A=(6,4), określ, dla jakich wartosci
parametru a ∊ R wykresy funkcji y= |x−2|+2 oraz y=ax+b nie mają punktów wspólnych
z góry dzieki za pomoc
odpowiedź:a∊(1/2;1>
5 lut 20:06
SiA: ma ktoś jakiś pomysł ? ?
6 lut 13:37
Tadeusz:
y−4=a(x−6) ⇒ y=ax−6a+4
|x−2|+2=ax−6a+4
dla x<2
| | 6a | |
−x+2+2−ax+6a−4=0 ⇒ x(1+a)=6a ⇒ x= |
| |
| | 1+a | |
| 6a | | 4a−2 | | 1 | |
| −2<0 |
| <0 4(a− |
| )(a+1)<0 |
| 1+a | | 1+a | | 2 | |
dla x≥2
itd ....baw się sam −
6 lut 15:19
Tadeusz:
oczywiście musisz "odwrócić" bo nie mogą mieć punktów wspólnych −
6 lut 15:43
SiA: | | 6a | |
okej, dziękuję ślicznie, ale nie rozumiem skąd wziąłeś tą 2 w tej nierówności |
| −2<0 |
| | 1+a | |
dlaczego odejmujesz 2
6 lut 16:11