bryła powstała w wyniku obrotu
patkiii: Długości podstaw trapezu równoramiennego wynoszą 4 i 6, a jego wysokość jest równa 2. Oblicz
objętość bryły powstałej w wyniku obrotu tego trapezu wokół krótszej podstawy. Wykonaj
odpowiedni rysunek.
5 lut 19:56
Eve:

walec − 2*stożek
5 lut 20:03
patkiii: czyli objętość tej bryły = objętość walca− 2*objętość stożka . Już liczę
5 lut 20:13
Eve: tak
5 lut 20:14
Eta:

r(walca)= r(stożka)=h(trapezu)= 2
| | 6−4 | |
H(walca )= 6 h(stożka)= |
| = 1 |
| | 2 | |
V (bryły)= V
w− 2*V
st = πr
2(H−2h)= ...........
podstaw tylko dane ......
5 lut 20:14
Eta:
Hej
Eve .... jak ja "kocham" te Twoje rysunki

Pozdrawiam
5 lut 20:15
Eve: ja nie wiem jak wy to rysujecie, nawet mi parabola nie wychodzi, jak chcę narysować do
nierówności
5 lut 20:20
Eta:
Nie masz "duszy artysty"......... tylko "liczmana"
5 lut 20:22
Eve: ale kredą na tablicy mi się udają piękne rysunki
5 lut 20:23
Eta:
5 lut 20:25
Eta:
5 lut 20:25
5 lut 20:32
Eta:
Widzę forum
5 lut 20:35