czy to jest dobrze
Michał: Uzasadnij że funkcja f(x) = log ( x +
√1+x2 ) dla każdego x należącego do R
spełnia warunek f(−x) = − f(x)
| | 1 | | x−√1+x2 | |
−f(x)= log ( x+ √1+x2)−1 = log |
| = − log |
| =
|
| | x+ √1+x2 | | x2 −1 + x2 | |
− log ( −x +
√1−x2 = f(−x) cnd
5 lut 19:42
john2: | | 1 | | x− √1+x2 | |
−f(x) = log (x + √1+x2)−1 = log ( |
| ) = log ( |
| ) |
| | x+ √1+x2 | | x2 − (1+x2) | |
=
| | x− √1+x2 | | x− √1+x2 | |
= log ( |
| ) = log ( |
| ) = |
| | x2 − 1−x2) | | −1 | |
= log (− x +
√1+x2) = f(−x)
5 lut 20:00
Michał: dziękuję bardzo coś pokręciłem przy przepisywaniu
5 lut 20:25